Projectes dissenyats “a mida” segons cada centre tenint en compte les necessitats, els interessos i els objectius que es persegueixen en cada context.

Poden ser accions puntuals, de curta durada, anuals, o amb continuïtat.

Es poden dur a terme a qualsevol centre educatiu, cultural, social, terapèutic o amb més d’un d’aquests col·laborativament, fomentant parteneriats o altres tipus de relació que puguin perdurar un cop acabat el projecte amb ARTransforma.

Els fonaments d’Educa amb l’art al teu centre són explorar les arts (música, dansa, teatre o altres arts, així com diverses arts o continguts de manera transversal), la diversitat, la inclusió i qualsevol tema que se’n pugui derivar (com el bulling, el dret a estimar i ser estimat, el respecte vers un mateix i vers els altres, la identitat, etc.).

Alguns exemples d’Educa amb l’art al teu centre son:

Art, creativitat i convivència

El projecte es duu a terme amb l’escola de primària Les Teixidores de Gràcia i l’escola d’educació especial Les Girafes Blaves (Nexe Fundació), compartint sessions de música i dansa en un tercer espai (Lluïsos de Gràcia).

El projecte també inclou formacions pels claustres de mestres, visites de mestres d’una escola a l’altra, entre d’altres.

Un projecte extrapolable a altres barris, entitats o contextos en els que es vulgui fomentar la inclusió i la creativitat.

Testimoni

M’emporto molts bons moments i situacions de relació entre infants i professionals que omplen a nivell professional i personal. Quan veus que infants el primer dia s’asseuen a la falda o molt aprop de l’adult de referència i mica en mica se n’allunyen i comencen a mirar-se els infants de les girafes amb uns altres ulls. Quan comencen a interrelacionar-se, a voler gronxar infants que no coneixien, a ballar al voltant d’un infant que no es desplaça tot fent de fulla, d’agafar-se les mans,… d’acompanyar a un infant amb l’hamaca cap al seu adult de referència. Són petits moments que crec que fan créixer a infants i a adults. Per mi aquestes setmanes les he viscut esperant els dijous. Quan entrava a la sessió potser ho feia amb l’estrès, les presses d’arribar, les cabòries personals… però durant la sessió (les sessions perquè he tingut la sort de fer les dues seguides) m’he trobat jo també més relaxada i feliç. M’ha agradat conviure amb professionals de nexe i jugar a través de la música i el moviment amb els infants de les girafes blaves.

Mestra

Acompanyament a centres i entitats

L’acompanyament al Centre Ocupacional La Marina i al Centre Ocupacional 1981 d’ASPROSEAT té un any de durada i l’objectiu d’implementar projectes artístics en el dia a dia dels centres.

Diagnòstic inicial amb usuaris dels centres, professionals, direcció i l’equip d’ARTransforma i accions concretes d’implementació. La creació d’aquest vídeo amb usuaris dels centres és el retorn a algunes de les preguntes que es van fer al llarg de l’acompanyament a la comunitat dels centres.

Testimoni

“Per a mi la creativitat és una bona manera de no estar trist i de que em coneguin millor.”

Participant del projecte

Inclusió i diversitat

Inclusió i diversitat” a l’Escola dels Encants, tal com diu el nom, vol fomentar la inclusió, la construcció de bones relacions de grup i el benestar dels infants, tot utilitzant les arts. Es porten a terme accions de formació pel claustre de mestres, tallers amb tots els ambients (grups-classe) de l’escola, creació de cançons, xerrades o vídeos i també altres accions durant el confinament.

Un exemple de les accions dutes a terme a l’Escola dels Encants és la creació d’aquests quadres sensorials, conte i músiques.

Explorem l’entorn i inventem cançons

Petits processos creatius amb cada ambient (grup classe) de la Comunitat de Petits (P3, P4 i P5) i Comunitat de Mitjans (primer, segon i tercer de primària) de l’Escola dels Encants, amb la participació també de mestres de l’escola i famílies.

Un total de 8 cançons creades i gravades amb els infants, i petites coreografies per a expressar i explicar qui som i a on som. Per a fer-ho, explorem l’entorn, el context, la identitat individual i col.lectiva, les transformacions i la diversitat existent, celebrant-la i entenent-la com a riquesa. Aquest projecte compta amb 170 infants, 11 professionals de l’escola i un cançoner compost de 8 cançons.